söndag 13 oktober 2013

Scream Queens

   Scream Queen är ett begrepp som syftar till en skådespelerska som, genom att medverka i flertalet skräckfilmer, skaffat sig ett starkt band till genren. Ej att förväxla med begreppet The final girl som syftar till den överlevande karaktär som en skådespelerska gestaltar i en skräckfilm.
   Scream Queens är på intet vis något som endast förknippas med den moderna skräckfilmen utan var något som användes flitigt även under stumfilmseran. 
Då en Scream Queen från början var detsamma som en dam-i-nöd, har karaktärerna utvecklats och blivit mer än en kvinna som skriker och försöker undkomma förövaren samtidigt som hon ska se så bra ut som möjligt.
   Den kanske bäst kända av alla Scream Queens är Jamie Lee Curtis, som man till och med refererat till som "The ultimate scream queen". 
En av 2000-talets största Scream Queens, Sherri Moon Zombie
Curtis gjorde sin första filmroll som Laurie i Halloween (1978), en roll där hon även ger ansikte åt the final girl och därmed krossar den stereotypa bilden av hur en Scream queen förväntas agera. Man skulle kunna säga att Curtis banade väg för en mer modern version utav en Scream queen. Någon som, trots sin rädsla, trotsar faran och tillintetgör ondskan.
   Under åttiotalet nämns Linnea Quigley som en av Curtis efterföljare då hon gjorde sig känd genom filmer som Return of the living dead (1985) och night of the demons (1988).
   Nittiotalet i sin tur gav oss bland annat Scream's Neve Campbell och den oberoende filmstudion Troma's Debbie Rochon.
Den sistnämnda vann även Draculina Magazine's omröstning "Scream queen of the decade".
   Under 2000-talet har vi fått stifta bekantskap med en ny våg av Scream queens där Sherri Moon Zombie, hustru till regissören Rob Zombie, har gjort sig känd genom roller i filmer som "House of 1000 corpses (2003) och Lords of Salem (2012).
Sist, men absolut inte minst, vill jag nämna Danielle Harris, som gjorde intåg i skräckfilmens värld redan som ung flicka i Halloween 4: The Return of Michael Myers (1988) och Halloween 5: The Revenge of Michael Myers (1989). Hon har även haft roller i de båda nyinspelningarna av Halloween, samt Hatchet 2 (2010) och Hatchet 3 (2013), vilket har gjort att hon kallas för "Horror's reigning Scream queen".
   Vi kommer säkerligen att få stifta bekantskap med mängder av nya Scream queens, och förhoppningsvis fortsätter karaktärerna att utvecklas i motsatt riktning från damsel-in-distress-roller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar