tisdag 22 oktober 2013

Han gav hockeymasken ett ansikte: Jason Vorhees.

   Jason Vorhees är känd som Friday the 13th-seriens hockeymasksbärande antagonist, och har sannerligen fått utstå en hel del i sitt miserabla liv.
Att känna någon sympati med honom är emellertid svårt då Jason frenetiskt slaktar ungdomar på löpande band. Den sympati man skulle kunna motivera är väl i så fall teorin om att Jasons mördande bottnar i en ilska över de omoraliska handlingar som utfördes av de som gjorde sig skyldiga till hans död som barn. Den påstådda drunkningen verkar dock inte ha tagit livet av Jason som barn då han lever en eremits liv, samt söker hämnd för sin mors halshuggning. ( Se Friday the 13th, 1980 ). Men dött har han gjort. Flera gånger om till och med, men ändå finner Jason alltid nya vägar tillbaka till livet och sitt hämndlystna leverne.
   Historien om Jason Vorhees börjar alltså med att hans mor vill hämnas sin sons död, en drunkningsolycka som skedde till följd av slarv från ledarna på lägret "Camp Crystal".
Mrs. Vorhees är alltså antagonist i den första filmen, innan Jason tar över den rollen i Friday the 13th Part 2 (1981).
   Hockeymasken som har blivit en symbol för Jasons person och Friday the 13th-serien dyker upp först i den tredje installationen när Jason tar masken ifrån ett offer. I den andra filmen döljs nämligen ansiktet av en påse, något som jag har tagit upp i ett tidigare inlägg.
   Att Jason har råkat ut för det mesta kan den som har sett alla filmerna skriva under på. Utan att förstöra för mycket för den som ännu inte har sett någon film ur serien så vill jag fortfarande ge några exempel på hemskheter som har drabbat vår käre antagonist.
Jason har fått en yxa i huvudet, blivit fastkedjad på botten av Crystal Lake, blivit täckt av radioaktivt avfall, knivskuren och neddragen i helvetet och mycket, mycket mer.
   Trots att flera filmslut definitivt visat sekvenser där Jason tagits av daga, fortsätter han ändå komma tillbaka.
   Det finns tolv filmer där vi får skåda Jason Vorhees, men någonting säger mig att vi fortfarande inte har sett det sista av vår maskklädda vän.
   För visst kommer det alltid att vara så som Alice Cooper sjunger till Friday the 13th Part 6 (1986) : "He's back, the man behind the mask"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar