tisdag 29 oktober 2013

Let Mommy Do the Killing: Tre Ohyggliga Mammor i Skräckfilm

   Den som vill ordentligt skrämd av en skräckfilm föredrar väl oftast en film där mördaren är en psykopat med ett fasansfullt yttre och en än mindre personlighet, gärna med en förkärlek till stora knivar och motorsågar.
Men hur blir då en skräckfilm när tar ett kliv bort från den stereotypa antagonisten och låter mammorna gå loss på stackars ungdomar?
   Här är tre exempel på filmer där det är mammorna som bestämmer!

  • Pamela Vorhees i Friday The Thirteenth (1980)
       I efterdyningarna av John Carpenters succé Halloween (1978) låg det i det i många filmskapares intresse att rida på samma våg. Friday The Thirteenth var den film som lyckades bäst och fick ganska snabbt en kultstämpel inom slasherfilmen.
       Den första installationen av denna gigantiska filmserie, med en ung Kevin Bacon i en av rollerna, skiljer sig från de övriga filmerna i det att den huvudsakliga antagonisten, Jason, inte är mördaren. Istället är det hans psykotiska mor, Pamela Vorhees, som mördar campande ungdomar på löpande band.
    Avskräcker nog de flesta från att söka jobb som lägerledare.
  • Vera Cosgrove i Braindead (1992)
       I denna Zombie/Splatter/Komedi startas en mindre zombieepidemi av en Råttapa. Vad är en Råttapa frågar du dig antagligen?
    Jo, vi får förklarat för oss att råttor helt enkelt våldtagit små apor och således påbörjat en ny ras; Råttapa. Tydligen bär även Råttapan på ett zombievirus, något som den dominanta moderna Vera Cosgrove får känna på då hon blir biten under ett besök på Wellingtons zoo.
       Hennes son, Lionel, får sedan en hel del stress att hantera i takt med att modern för smittan vidare.
       Innan Peter Jackson regisserade Sagan om ringen (2001), gjorde han alltså slaktarorgien Braindead. Vi får se en uppkäftig zombiebaby, zombieslakt med gräsklippare, krypande och fisande tarmar, zombiesex samt en karatesparkande präst som enligt egen utsago "Kick's ass for the lord".
       En lysande film att slänga på under en första dejt.
  • Mrs. Loomis i Scream 2 (1997)
       Även om Debbie Salt/ Mrs. Loomis har en medhjälpare i Mickey så får man ändå se henne som hjärnan bakom mördandet i denna uppföljare.
    Motivet till Mrs. Loomis påhittiga dödande är förstås hämnd för hennes egen son Billys död i den första filmen. Billy som i sin tur var en av antagonisterna i första filmen.
       Småmysig klassikerflirtande Slasherfilm i påkostad förpackning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar