onsdag 23 oktober 2013

Gore; Blod och inälvor

   Vad är egentligen Gore?
Historiens första splatterfilm, Blood Feast.
Tja, gör man en snabb eftersökning så kan det vara allt ifrån verbet Gore vilket betyder spetsning av ett djurs horn.
Eller kanske termen Kensington Gore, vilket är ett slangyttryck för teaterblod. Det är kanske den sistnämnda termen vi skräckfilmsnördar kan relatera mest till när vi pratar om Gore.
   De flesta av oss använder termen Gore för subgenren Splatter, som dök upp under sextiotalet genom Herschell Gordon Lewis i hans Blood Feast (1963), och som gjorts allmänt känd genom filmbolaget Troma och filmer som Terror Firmer (1999), The Toxic Avenger (1984) och Class of Nukem' High (1986). Även om den kanske mest kända splatterfilmen skapades av en man som blivit en utav Hollywoods största regissörer, nämligen Peter Jackson.
Hans Braindead/ Dead Alive (1992), nådde ut till även de som är oinsatta och vanligtvis ointresserade av splatterfilm.
   Hur kan vi då beskriva termen Gore utan att avslöja för mycket om splatterfilmens historia? (Något jag planerar för ett kommande "subgenre-i-fokus-inlägg".)
Braindead, eller Dead Alive.
   Jag skulle vilja hålla det hela så enkelt som att beskriva termen Gore, eller Gore Films, som en skräckfilm där man avsiktligt fokuserar på det grafiska våldet. Kort och gott en skräckfilm där blod, inälvor och extremt våld hålls i fokus på ett sådant vis att det görs oumbärligt för handlingen.
   Kanske inte något som ger en filmskapare en Oscarsnominering, utan underhållningsvåld för den magstarka åskådaren av det mer extrema slaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar