torsdag 26 september 2013

Fem tips på slasherfilmer du måste se!

   En djupdykning i genren Slasherfilm får vänta tills ett senare tillfälle då det är ett brett ämne som kräver en mer ingående artikel. Dock vill jag tipsa om fem stycken Slasherfilmer som man helt enkelt bara måste se!

  • Halloween (1978)
     En sann klassiker inom genren och ett absolut måste om man vill få insyn i vad en slasherfilm verkligen är. En liten pojke får psykbryt och mördar sin ena syster, hamnar på mentalsjukhus och växer upp där bara för att rymma och hämnas på nästa syster.
     Maskerad galning slaktar ungdomar med väldig kniv i en rasande takt.
  • The Driller Killer (1979)
     Konstnärstyp jobbar på sina verk och kan knappt betala sina räkningar, samtidigt som nervsammanbrottet kommer allt närmare. Killen blir alltså galen och ett psykbryt inträffar även här.
     I The Driller Killer får vi alltså se en galning ge sig ut på New Yorks gator om nätterna för att helt random döda uteliggare med vadå? Just det, en borr!
  • Friday the 13th (1980)
     Den kanske mest genretypiska filmen tillsammans med Halloween.
     Stackare som åter försöker öppna sommarläger vid sjön Crystal Lake där ett barn en gång i tiden drunknade. En okänd gärningsman mördar dem en efter en.
     Alla har väl någon gång sett hockeymasken som Friday the 13th-seriens huvudkaraktär Jason Vorhees alltid bär när han ursinnigt mördar alla i sin väg. Dock är det hans kära mor som är mördaren i första filmen och hockeymasken finner Jason inte förrän i film nummer tre. I tvåan bär han en påse över huvudet, vilket bara det gör filmen sevärd.
  • Blödaren (1983)
     Sveriges egen slasherfilm numero uno. Synd bara att filmen i sig är rent skräp utan vare sig blodstänk eller egentlig handling. Dock kan man inte säga annat än att filmen har nått kultstatus och är viktig för svensk filmhistoria på något underligt vis.
     Påhittade bandet Rock Cats färdas på småvägar i sin turnébuss som givetvis bryter ihop mitt ute i ingenstans. På sin väg genom skogarna träffar tjejerna på en enorm galning i form av "blödaren" som inte vill annat än att jag runt tjejerna på samma vis i vad som känns otaliga timmar.
     Som film sett är detta rent ut sagt förfärligt, men dess kultstatus gör filmen till ett måste ändå.
  • Wolf Creek (2005)
     Wolf Creek är en lite nyare film från landet "down under", Australien. Även här finner vi den genretypiska galna karaktären som besitter en enorm fascination för att fånga och tortera människor.
     Några back packers blir strandade mitt i en ödslig del av Australien. Mystisk främling erbjuder sig att fixa deras bil, men tar istället dem till fånga och därifrån får vi följa en nervkittlande kamp för överlevnad.
     En mycket positiv överraskning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar