lördag 28 september 2013

De fem mest intressanta vampyrfilmerna från åttiotalet

   Är du trött på Twilight och True Blood? Vill du ha lite variation i ditt vampyrfilmstittande?
Varför inte blicka bakåt och ge följande fem filmer från det ljuva åttiotalet en chans?

Utomjordiska vampyrer förvandlar Londons
befolkning till vampyrer i Lifeforce.
  • Near Dark (1987)
       Föregående inlägg behandlade Near Dark och därför behöver jag kanske inte ge filmen någon ytterligare presentation. Hillbilly-vampyrer och våld i westernmiljö gör att filmen sticker ut, tillsammans med ett intressant manus och det faktum att man aldrig nämner ordet vampyr en enda gång i filmen.
      Gory and Gorgeous - Pete Travers (Rolling Stone magazine)
  • The Keep (1983)
       Nazister tvingas ta hjälp av en judisk historiker för att besegra den ondskefulla kraft de råkat släppa lös. I Sverige gav man filmen den fantastiska titeln Satans borg. Säga vad man vill om de svenska översättarna på åttiotalet, men de hade i alla fall humor!
       I rollistan finner vi Ian McKellen, mer känd som Gandalf i Sagan om ringen.
  • The Lost Boys (1987)
       Den kanske mest inflytelserika vampyrfilmen från åttiotalet med en ung Kiefer Sutherland som ledare för ett gäng vampyrer.
       I korta drag handlar The lost boys om två bröder som är nyinflyttade i en amerikansk småstad och fattar misstankar om att vampyrer rör sig i området om nätterna.
       Filmen har en stark åttiotalsatmosfär både i dramaturgin och vad gäller soundtrack. Vi får även se åttiotalets barnstjärna nummer ett, Corey Feldman som idog vampyrjägare.
  • Fright Night (1985)
       En film som tillsammans med The Lost Boys slåss om tronen när det kommer till vampyrfilmer från åttiotalet.
       Ung pojke upptäcker att hans nya granne är en vampyr, men givetvis är det ingen som tror honom. En remake släpptes 2011 med Colin Farrell i en av huvudrollerna. Tyvärr håller den inte alls samma klass som originalet.
       Värt att notera är att Fright Night regisserades av Tom Holland,skapare av kultförklarade Child's Play (1988) och farbror till bandet Offsprings frontman Dexter Holland.
  • Lifeforce (1985)
       Rymdens vampyrer döptes filmen till i Sverige, ännu en lysande översättning.
       Filmen regisserades av Tobe Hooper (The Texas chainsaw massacre) och skiljer sig från vampyrgenren i det att vampyrerna faktiskt är utomjordingar. Man är inte heller helt ute och cyklar om man väljer att kategorisera Lifeforce som en Zombiefilm då de utomjordiska vampyrerna smittar Londons befolkning och förvandlar dem till zombies.
       Låter det förvirrande? See for yourself.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar