måndag 4 november 2013

Subgenre i Fokus: Body Horror

   Body Horror, eller biologisk skräck, är en subgenre nära förknippad med förra veckan genre i fokus, New French Extremity. De båda genrerna fokuserar kraftigt på den mänskliga biologin, ofta med en sexuell underton, även om New French Extremity tenderar att vara mer samhällskritisk i sin framtoning.

   Hur beskriver man enklast termen Body Horror då?
Jag skulle vilja påstå att filmer inom genren fokuserar kraftigt på kroppsligt förfall, som i Thanatomorphose (2012), där en kvinnans kropp börjar ruttna från insidan.
Dock behöver det inte just vara förfall som är tema, utan även anatomiska avvikelser, eller lekar, som i The Human Centipede (2010), där tre personer sys samman för att bilda en mänsklig tusenfoting. Två andra exempel på detta är också The Fly (1958), där en man och en fluga genomgår en mutation och flugan får mannens kropp och vice versa, och Re-animator (1985), där en läkare leker Gud med döda kroppar för att skaka liv i dem igen.

   Det finns som sagt otaliga exempel på Body Horror, och många skulle nog hävda att gränsen mellan Body Horror och andra subgenrer är hårfin emellanåt. Varför kan man inte lika gärna räkna in zombiefilmen till Body Horror? Den gränsen suddas närapå ut genom Slither (2006), där utomjordiska parasiter gör människor till deformerade "zombies".
  
   Rädslan för kroppsligt förfall eller mutation ligger djupt rotad i människan och det är nog därför som vi ser alla dessa filmer inom Body Horror.

  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar